Attracties in de directe omgeving

 
Julianatoren, Apenheul, Dolfinarium
In de directe omgeving zijn naast de bekende Julianatoren, Apenheul en Dolfinarium ook een aantal parken die wat minder bekend zijn, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Apenheul, Julianatoren, Wildpark 't Aardhuis en Paleis 't Loo liggen allemaal vlakbij mekaar aan de bosrand van de kroondomeinen die u zo per fiets via de 10 km lange grindweg vanuit Elspeet kunt bereiken.

Dierenpark Wissel, Epe
Zo heb je een dierenpark in Wissel (tussen Vierhouten en Epe), met allemaal kleinere diersoorten, zoals dwergnijlpaarden, otters, allerlei kleine apensoorten, flamingo's en andere vogels in een landschap met natuurlijke beken en meertjes.

Recreatiepark, Kaarsenmakerij en Forellenkwekerij 't Smallert, Emst
Ook is er in Emst een speeltuin met grote glijbanen, een waterglijbaan, scooterbaan, kanovijver, trampolines, speel- en klimtoestellen. Aangrenzend aan de speeltuin is er ook een kaarsenmakerij waar je volgens een eeuwenoude methode zelf kaarsen kunt dompelen. Verder is hier een collectie met antieke handhemaakte kaarsen. Ook kun je hier materialen kopen om zelf kaarsen te maken.
Er zijn meerdere hengelvijvers aanwezig. Hier is voor de liefhebber de mogelijkheid om te vissen op forel. Over het algemeen niet zonder resultaat. De gevangen forel mag allemaal mee naar huis worden genomen.

Wildpark Het Aardhuis
Dit is een park waar u zelf doorheen kunt wandelen of onder begeleiding van een natuurgids en misschien dat je er ook nog wild kunt zien.

Paleis 't Loo
Dit is een paleis met een tuin en koetshuis van Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje.

Antiek boerderijen
Maar er zijn nog een aantal leuke dingen om eens naar toe te gaan waar ik zelf per toeval tegenaan ben gelopen. Zoals de 2 antiek schuren, boerenschuren vol antiek en oude dingen, namelijk aan de Binnenweg in Elspeet en op de kruising van de pastoorweg/kornoeijestraat in Emst en dat allemaal tegen betaalbare prijzen, dus niet de prijzen van de antiekwinkels in Naarden-Vesting. Hierbij moet u denken aan oude kasten en meubels vol houtsnijwerk, oude klokken, buizenradio's, oude gebruiksvoorwerpen, agrarische werktuigen, kroonluchters, kroonluchters uit kerken, kerkelijke beelden van meters hoog, draaimolens, botsauto's, oude bromfietsen, antieke lantaarnpalen, ouderwets gereedschap, stenen putten/drinkbakken, kolenkachels, engelse telefooncellen enz. enz.

Natuurrondleidingen
U kunt ook een natuurrondleiding volgen met een natuurgids om wild te zien. Het vertrekpunt is Hotel de Vossenberg in het centrum van Vierhouten (naast de snackbar). U gaat dan naar de kroondomeinen en met de ervaren natuurgids Gerrit Rekers. U moet zich dan wel van te voren opgeven dmv het inschrijfformulier