Fietsen


Bij de supermarkt van de camping kunt u fietsen huren , maar ook in het centrum van Vierhouten bij tankstation Foppen.


Zandenbos


vijver in het zandenbos
het zandenbos
Als u vanaf de slagbomen van de camping rechtsaf gaat richting nunspeet dan gaat het grindpad over in een fietspad. Op een gegeven moment passeert u een klein asfaltweggetje. en komt u in het zandenbos uit. Als u daar de 1e asfaltweg rechts neem, dan zit u op de rondweg door het zandenbos. Daar bij komt u langs een vijver. Als u de rondweg helemaal rond fietst dan komt u langs een tunneltje onder de snelweg A28. Hierachter ligt de Zandenplas. De zandenplas is de zwemvijver voor Nunspeet en omgeving sinds openlucht zwembad de Tol gesloten is.

de zandenplas
wildscherm


Tongerense weg

Maar u kunt ook via centrum Vierhouten langs de snackbar en dan de tongerense weg op richting Gortel, dus niet de gortelse weg richting Gortel want dat is een drukke doorgaande route. De asfaltweg gaat over in een zandpad met fietspad. Hier passeert u het wildscherm. Vanaf het moment dat u de wildkijkplaats gepasseert ben zijn er vanaf de tongerense weg, de tongerense weg is het zandpad, kunt u ook de vele paadjes naar rechts. Dit is een mooi gebied waar voornamelijk edelherten te zien zijn en daar liggen ook vrij grote heidevelden in het bos. Zelf ben ik hier eens een kudde van rond de 100 edelherten tegengekomen. Dit was in dit gebied vlak achter het verscholen dorp.

een hut van het verscholendorp
een hut van binnen
Als u nog verder fiets over de tongerense weg komt u langs een huis en dat is het Pas Op huis. De bewoners van dit huis hielpen de onderduikers in het achterliggende verscholen dorp van voedsel te voorzien. Als u na dit huis rechtsaf gaat zit u op de Pas Op weg. Dit was de weg waarop de SS-ers patroulleerden, vandaar dat het de Pas Op weg heet. Als u het fietspad volgt komt u bij een gedenksteen. Rechts van deze gedenksteen bevind zich het verscholen dorp. Als u het zandpaadje bij de gedenksteen in gaat moet u voor de balk die over de weg ligt rechtsaf het bos in. Hier zijn een drietal nagebouwde hutten onder de grond.


Vierhouterbos / Gortelse bos


het gortelse bos
het is altijd druk bij rozebooms ijs
Als u het fietspad verder volgt richting gortel dan maakt het fietspad een scherpe bocht naar links. Achter de bosjes bevind zich hier een voederplaats voor edelherten, hier staan ze in de winter met honderden tegelijk te grazen. Als u het fietspad verder volgt komt u uiteindelijk op de gortelse weg van vierhouten naar gortel terecht. Als u nu 100 meter naar links richting gortel fiets komt u bij Rozebooms ijsspecialiteiten. De vierhouterweg richting Vierhouten gaat komt u door het gortelsebos. In het gortelse bos staan de laatste tijd vaak vosjes op de weg. Op het moment dat u het wildrooster passeert komt u in het vierhouterbos en heet de weg de gortelseweg. Als u vanaf Gortel bij het wildrooster achter het hek links het paadje ingaat komt u in het Vierhouterbos. Ook in dit gebied zijn vooral veel zwijnen te zien. Als u een bordje rustgebied voor het grofwild ziet, betekent dit dat hierachter een weiland in het bos ligt met voederplaats voor het wild.


Kroondomeinen


de kroondomeinen
de kroondomeinen
Als u de asfaltweg bij Rozebooms ijspecialiteiten inslaat dan komt u door Gortel. Als u Gortel uit bent kunt u naar rechts richting Elspeet. Op het moment dat de asfaltweg overgaat in een fietspad dan passeert u een grindpad. Dit grindpad loopt vanuit de gortelseweg naar de kroondomeinen en heet de Koningsweg. Dit grindpad, de koningsweg, is dan ook de plaats die ik ken waar de trefkans om wilde zwijnen tegen te komen het grootst is. Voorheen was de koningsweg verboden gebied en was alleen toegankelijk per toeringcar onder begeleiding van de boswachter, maar is nu opengesteld voor het publiek. Als u het fietspad verder uitfietst dan komt u uit vlak voor de bebouwde kom van elspeet. Als u nu rechtaf gaat richting Vierhouten dan komt u over de Elspeterheide. Als u in Gortel trouwens linksaf richting Niersen was gefietst, is daar bij het kruispunt met de Enkhouterweg een parkeerplaats waar altijd de wilde zwijnen worden gevoerd. De wilde zwijnen zijn hier zo tam dat ze uit je hand eten. Je moet je hand wel vlak en gestrekt houden want anders bijten de wilde zwijnen in je hand. Dit gebeurt bij kinderen nog al eens. Het is trouwens verboden om wilde zwijnen te voeren, en de boswachter controleert hier dan ook regelmatig, maar zodra die er niet is dan wordt er weer volop gevoerd. U kunt ook fietsen in de kroondomeinen. De kroondomeinen is het grootste aaneengesloten bos van de veluwe dat niet wordt doorkruist door autowegen. Dit is het bos tussen elspeet en apeldoorn en is ook bekend van de jacht van het koninklijk huis, dit zijn de drijfjachten die de laatste tijd weer in het nieuws zijn geweest. Dit gebied is in de winter dan ook niet toegangelijk, behalve het grindpad zelf want dat is een doorgaande fietsroute voor de jeugd van elspeet om op school in apeldoorn te komen. Het grindpad komt uit in Apeldoorn en is ongveer 10 km lang. Vanaf Elspeet is de grindweg alsmaar stijgend. De grindweg heeft een aantal aftakkingen naar links en dan komt u bij Gortel of Niersen uit. Als u de 1e aftakking neemt bij het boswachtershuis dan komt slingert het grindpad richting Gortel. Ook langs dit pad zijn veel zwijnen te zien. Als u de tweede aftakking neemt komt u langs de achteruitgang van Paleis 't Loo. Als u rechtdoor gaat komt u langs een vijver dat helemaal in de diepte is gelegen. Niet lang daarna bent u op de doorgaande asfalt weg van Harderwijk naar Apeldoorn. Vanaf dit punt kunt u linksaf de autoweg volgden en dan komt u uit bij de julianatoren en de apenheul. Als u rechtdoor de weg oversteekt komt u uit in Hoog Soeren en uiteindelijk bij de zandverstuiving van Kootwijk, het kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Nederland.


Het Willemsbos


de dennepappels van het hulsthorsterzand
het hulsthorterzand in het willemsbos
Ook een mooi gebied is het Willemsbos. Dit bos is te bereiken door vanaf de camping eerst de asfaltweg richting Nunspeet te volgen. Vervolgens gaat u op het kruispunt Elspeet, Vierhouten, Nunspeet rechtdoor richting Staverden. Als u ter hoogte van de kazerne rechtaf richting Hulsthorst gaat komt u langs het Hulsthorsterzand een vrij grote zandverstuiving. Langs het hulsthorsterzand staan trouwens ook pijnbomen, met van die grote denneappels. De exacte lokatie houd ik geheim, maar bij de bevolking van Hulsthorst is algemeen bekend waar ze precies staan. Als u bij de kazerne rechtdoor gaat en na de heide het fietspad rechtsaf komt u langs een nog grotere zandverstuiving dan het hulsthorsterzand, namelijk het Witte Zand.