Wandelen


Het vakantiehuisje ligt midden in een uniek natuurgebied met vele hoogveenmoerassen, een zandverstuiving, heidevelden en bossen. Vanaf de zandhoeve hoeft u principe geen auto meer te gebruiken want alles is vanuit het vakantiehuisje te wandelen en te fietsen. Er bestaan allerlei wandelroutes maar ik zal uit ervaring eens de mooiste stukjes natuur in de directe omgeving van de boerderie beschrijven.


Renteloos voorschotbos

Achter de zandhoeve ligt een zeer mooi bos met kleine slingerende paden die van nature zo ontstaan zijn. Als u de trap in de achterste hoek van de zandhoeve oploopt dan kunt u daar via een hek het bos in. Dit hek staat hier omdat direct achter de zandhoeve de wilde zwijnen de grond aan het omploegen zijn. Het bos, het Renteloos Voorschotbos direct achter de camping is erg uitgestrekt en zijn geen autowegen of fietspaden die u al wandelend zult tegenkomen. de omgeploegde grond achter het hek van de Zandhoeve

Afgelopen zomer is er nog een windhoos getrokken die een spoor van 50 meter breed en 7.5 kilometer lang door het bos heeft getrokken. Dit spoor is tussen de zandverstuiving en de tankbaan doorgegaan en vervolgens door dit bos achter de zandverstuiving.


Zandverstuiving Vierhouten

Als u zo'n 100 meter wandeld ziet u de zandverstuiving van Vierhouten verschijnen. Achter de zandverstuiving wordt het bos wat luchtiger en begint de grond helemaal groen van de heide te worden.


het renteloos voorschotbosch achter de zandhoeve
de zandverstuiving van vierhouten


Vierhouterheide

Nog verder komt u uiteindelijk bij de Vierhouterheide, kenmerkend voor deze heide zijn de vele jeneverbessen.

paadje naar de vierhouterheide
de vierhouterheide met jeneverbessen


Mosterdveen

Als u over de camping loopt richting mosterdveen dan ziet u overal om u heen hoogveen moerassen. Dit is een zeer uniek gebied. Als het veel geregend heeft dan kan het waterpeil zo hoog staan dat de wandelpaden onder water gelopen zijn. In deze moerassen zijn vele de vele groene kikkers te horen en er komen in dit gebied vele slangen voor, overal op de camping horen we verhalen van hele nesten slangen voornamelijk ringslangen en adders die een vaste bewoner zijn van de vijvers in de tuintjes.. Ook wijzelf hebben in de vijver bij onze stacaravan op saxenheim een kleine ringslang als vaste gast.

de ringslang die al lange tijd in onze eigen vijver op saxenheim te gast is
en in de ossenkolk worden deze slangen vervolgens gedumpt

mosterdveen
mosterdveen


Zandenbos

Als u langs de hoogveen moerassen verder loopt komt u uiteindelijk in het zandenbos van nunspeet terecht. Meteen aan het begin van het zandenbos ligt aan het eerste asfaltweggetje een vijver. Achter de 1e vijver met waterlelies staat een bankje. Als we op weg zijn naar Nunspeet om boodschappen te doen is dit bankje altijd onze rustpauze om de kinderen even los te laten. Deze vijver is omgeven door rodondrendrons en achter de eerste vijver ligt nog een 2e vijver met vele groene kikkers.

de rustgevende vijver in het zandenbos met bankje
wandelen in het zandenbos

Als u door het zandenbos loopt kunt u uiteindelijk de zandenplas bereiken. Hiervoor moet u gewoon het geluid van de snelweg volgen en dan zodra u op het 2e asfaltweggetje gekomen dit rechtsaf volgen totdat het tunneltje onder de snelweg door verschijnt.langs de hoogveen moerassen verder loopt komt u uiteindelijk in het zandenbos van Nunspeet terecht. Achter dit tunnneltje is de zandenplas.


Waskolk


de steppe voor de waskolk
waskolk

Als u via mosterdveen langs de hoogveen moerassen verder loopt en voor het hek van het zandenbos blijft komt u bij een soort steppe met daarachter de waskolk.